Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Steunen

Je peuter lijkt soms al zo groot en flink, maar heeft jouw steun nog heel hard nodig om de wereld te kunnen verkennen. Er zijn verschillende manieren waarop je je kind daarbij kunt steunen.

Bied steun en veiligheid

Jij bent de veilige haven waar je peuter naartoe kan als het te spannend wordt. Om die rol zo goed mogelijk te vervullen, kun je belangstelling tonen voor je peuter en troost bieden als je kind verdrietig is. Bereid je peuter voor op dingen die gaan gebeuren, en wees voorspelbaar en consequent. Duidelijkheid is veiligheid voor een peuter.

Erken en benoem gevoelens

Doordat peuters zich nog niet goed kunnen uitdrukken, komen hun gevoelens vaak heftig in hun gedrag tot uiting. Het is belangrijk om als ouder onderscheid te maken tussen gevoel en gedrag. Keur niet het gevoel af, maar wel ongewenst gedrag. Zeg bijvoorbeeld: ‘Je mag wel boos zijn, maar niet slaan.’ Door de gevoelens van je peuter te benoemen en tegelijkertijd agressie niet te accepteren, steun je je peuter en stel je duidelijke grenzen.

Volg je peuter

Je steunt peuters ook door goed naar hen te kijken en te luisteren. Wat kunnen ze al? Wat vinden ze leuk? Geef kinderen daarbij ook de tijd om duidelijk te maken wat ze bedoelen, want die tijd hebben ze nodig. Door te wachten, te kijken en te luisteren leer je je peuter kennen en kun je reageren op een manier die bij je kind past. Geef kinderen ook de kans om zelf initiatieven te nemen. Zo leren ze dat je hen belangrijk vindt.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal