Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Slecht nieuws

Als de uitslag van het vervolgonderzoek slecht nieuws brengt, moet je een heel persoonlijke afweging gaan maken. Iedere situatie is anders, en wat je beslist hangt af van de omstandigheden, de vooruitzichten en wat goed voelt voor jou en je partner.

Een keuze maken

Het is duidelijk dat slecht nieuws in dit geval altijd een grote invloed zal hebben op de rest van je leven, welke beslissing je ook neemt. Je krijgt een kind met beperkingen dat misschien niet oud kan worden. Daar kun je ongelukkig of toch heel gelukkig mee worden. In heel moeilijke omstandigheden kun je besluiten de zwangerschap af te breken. Of je daar vrede mee kunt vinden of niet, het blijft een moeilijke keuze omdat je van tevoren nooit weet hoe het zal zijn.

Er zijn mensen die hoe dan ook hun kind geboren willen laten worden, omdat ze elk leven welkom willen heten of omdat ze het onethisch vinden om als mens te bepalen welk kind wel of niet recht op leven heeft. Zij laten de tests doen om zichzelf emotioneel en ook in praktische zin voor te kunnen bereiden op de geboorte van een kind met een handicap of een kind dat niet levensvatbaar is.

Praten met elkaar en anderen

Het is belangrijk dat je met je partner praat over wat je gaat doen na slecht nieuws. Het kan goed dat jullie er verschillend over denken. Zelf kun je over zo’n ingrijpende beslissing de ene dag ook anders denken dan op een ander moment. Een van de dingen die je kunt doen is praten met mensen uit je omgeving. Voor heel veel erfelijke en aangeboren aandoeningen heb je ouderverenigingen, waar ze ook vaak telefonische spreekuren houden. Hier zitten veel ouders die besloten hebben hun kind wel geboren te laten worden en weten wat dit inhoudt.

Zwangerschap afbreken

Medisch en juridisch gezien is het in Nederland mogelijk om op basis van zeer ernstige afwijkingen een zwangerschap af te breken. Dat kan tot de 14e week via een zuigcurettage. Van de 18e tot de 24e week kan het alleen via het opwekken van de bevalling.

Zwangerschap en bevalling

Als je besluit om de zwangerschap uit te dragen, kun je daarbij begeleid worden door de verloskundig hulpverlener.

Bij bepaalde afwijkingen is het voor het kind beter dat de bevalling plaatsvindt in een gespecialiseerd ziekenhuis. Dan kan je kind meteen na de geboorte de juiste zorg krijgen. Er zijn ook afwijkingen die zo ernstig zijn dat het kind kan overlijden voor of tijdens de geboorte.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal