Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Pretecho

Ook zonder medische indicatie kun je een echo laten maken. Dit heet ook wel de ‘pretecho’. Deze echo is niet noodzakelijk, maar sommige ouders willen hun kind graag vaker zien. Het is leuk om je kind te kunnen zien via de echo, en meestal kun je dan ook zien of het een jongetje of een meisje wordt.

Echobureaus

Je kunt een pretecho laten maken bij een commercieel echobureau. Een bureau dat pretecho’s maakt, heeft niets te maken met je verloskundige of het ziekenhuis.

Als je hiervoor kiest, kun je het best van tevoren vragen of de echo wordt uitgevoerd door een gediplomeerd echografist en of hij werkt met de nieuwste technieken. Er zijn geen wettelijke regels waaraan een echobureau moet voldoen. Het is dus belangrijk om van te voren goed te informeren of het een professional is. Anders zouden ze je onnodig ongerust kunnen maken door je dingen te vertellen, die niet kloppen.

2D-echo

Als je kiest voor een 2D-echo, kun je die het best laten maken in de negentiende tot en met de zesentwintigste week van je zwangerschap. Een echo in 2D is min of meer een ‘plat plaatje’. Het voordeel van 2D is dat je de baby kunt zien bewegen tijdens de echo.

3D-echo

Als je kiest voor een 3D-echo, kun je die het best laten maken in de zesentwintigste tot en met de vierendertigste week van je zwangerschap. Hoe later in de zwangerschap je een echo laat maken, hoe reëler het beeld is. Bij 3D kun je de baby helemaal rondom bekijken, maar je kunt de baby niet zien bewegen. Bij 3D krijg je een goed beeld van het uiterlijk van je baby. Bespreek dit wel ruim van tevoren met het echobureau, want soms zijn er lange wachttijden.

Afwijkingen opsporen met een echo

Het medische doel van een echo is dat een arts afwijkingen kan opsporen en constateren. Daar is de pretecho niet voor bedoeld. Meestal vraagt een echobureau ook of je van tevoren een verklaring wilt ondertekenen dat je het bedrijf niet verantwoordelijk zult stellen wanneer ze afwijkingen over het hoofd zien. Een ervaren en gediplomeerd echografist zal misschien wel afwijkingen kunnen zien en ook stappen ondernemen.

De kosten van een pretecho

Een pretecho betaal je zelf. De prijs ligt rond de € 40,- voor een 2D-echo en € 100,- voor een 3D-echo.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal