Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Roken

Roken tijdens de zwangerschap is gevaarlijk voor je ongeboren kind. In sigaretten zitten gifstoffen die niet goed zijn voor de gezondheid van je baby. Omdat je kind zich nog ontwikkelt, heeft roken veel meer invloed op je baby dan op jou.

Schadelijke stoffen in sigaretten

Als je rookt, komen de schadelijke stoffen uit de sigaret in je bloed terecht. Via de navelstreng geef je deze schadelijke stoffen door aan je baby. Dit zorgt voor verschillende risico’s.

Risico’s van roken voor de gezondheid van je baby

  • De kans op een miskraam is groter als je rookt tijdens de zwangerschap.
  • Roken verhoogt de kans dat de placenta loslaat. De placenta komt normaal pas los na de bevalling. Bij placentaloslating gebeurt dat al eerder. De baby krijgt geen zuurstof meer en kan daardoor doodgaan.
  • De kans op een vroeggeboorte is twee keer zo groot wanneer de moeder tijdens de zwangerschap rookt. Als een baby vóór de zevenendertigste week van de zwangerschap wordt geboren, noemen we dit een vroeggeboorte. Kinderen die te vroeg geboren worden, zijn vaak zwakker en worden sneller ziek.
  • Baby’s van rokende moeders hebben gemiddeld een lager geboortegewicht dan baby’s van niet-rokende moeders. Een baby van een rokende moeder weegt gemiddeld ongeveer 150 tot 250 gram minder. Kinderen met een lager geboortegewicht zijn vaak zwakker en kunnen zich na de bevalling minder goed op temperatuur houden.
  • Een baby van een rokende moeder heeft meer kans op afwijkingen als ademhalingsproblemen, gedragsstoornissen, een hazenlip of klompvoetjes.
  • Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op wiegendood.

Meeroken is ook schadelijk

Niet alleen zelf roken tijdens de zwangerschap is schadelijk. Ook als je de rook van iemand anders inademt (meeroken), komen er schadelijke stoffen in je bloed terecht. Deze stoffen komen ook in het bloed van je ongeboren baby terecht. Probeer daarom te voorkomen dat je in de rook zit, zowel thuis als ergens anders. Vraag rokers in je omgeving om buiten te roken.

Advies en ondersteuning bij stoppen met roken

Wil je stoppen met roken? Dan kun je de huisarts of verloskundige om advies en ondersteuning vragen. Of meld je aan voor de telefonische coaching Rookvrije ouders op Ikstopnu.nl. Je wordt binnen een week gebeld door een coach. Tijdens het gratis kennismakingsgesprek beslis je pas of je wilt starten.

Kijk voor meer informatie over stoppen met roken op Ikstopnu.nl.

Filmpje Rookvrij zwanger

Bron: Trimbos Instituut

Waarom is roken zo schadelijk als je zwanger bent? Heeft roken invloed op je vruchtbaarheid? Moeten mannen ook stoppen? Wanneer moet je stoppen en hoe? In deze video wordt dit alles in begrijpelijke taal uitgelegd en komen ook (aanstaande) moeders zelf aan het woord. De video is ontwikkeld door Trimbos-instituut en NVOG, in samenwerking met De Friesland, Hartstichting, KNOV en NVK.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal