Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Praktische eettips

De behoefte aan voeding verschilt per kind. Er bestaat geen vaste regel voor hoeveel een kind precies moet eten. Je hebt grote eters en kleine eters. De ene dag heeft je baby meer trek dan de andere dag.

Eten en groeien

Als je kind 1 jaar is, is het ongeveer 3 keer zo zwaar als bij zijn geboorte. Maar vergelijk je kind niet te veel met andere kinderen, want ieder kind groeit in zijn eigen tempo. Het is belangrijk dat je baby zich goed ontwikkelt. Als dat goed gaat, hoef je je geen zorgen te maken. Het consultatiebureau kijkt samen met jou of je kind goed groeit.

Tips voor gezellig eten

Je kind vindt het gezellig om met anderen te eten en het is het best als het jou ook lekker ziet eten. Hoe houd je het leuk aan tafel?

  • Schep van alles een klein beetje op het bord van je kind. Het bord hoeft niet vol.
  • Moedig je kind aan om van alles te proeven. Soms moet een kind wel 10 tot 15 keer proeven voordat hij gewend is aan de smaak.
  • Eet zo vaak mogelijk met het hele gezin tegelijk. Zorg dat het niet te lang duurt en maak het gezellig: zing liedjes of laat ieder zijn eigen verhaal doen.
  • Loop niet met eten achter je kind aan.
  • Geef geen eten aan je kind omdat je het wilt afleiden.
  • Geef ook geen eten als beloning.
  • Jij bepaalt wat je kind eet en wanneer je kind eet. Je kind bepaalt zelf hoevéél het opeet. Genoeg is genoeg. Kinderen voelen dat zelf goed aan.
  • Geef je kind niet te veel tussendoortjes. Als je iets tussendoor geeft, doe dat dan op vaste tijden. Lekker voor tussendoor is bijvoorbeeld: fruit, soepstengel, rijstwafel, rozijntjes of stukjes komkommer.
  • Zet de televisie tijdens het eten uit. Zo wordt je kind niet steeds afgeleid.
  • Leer je kind om uit een beker te drinken in plaats van uit de zuigfles. Dat is beter voor de tanden.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal