Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

PGB

Wil je liever zelf de zorg voor jouw kind regelen of vind je het prettiger om zelf de hulpmiddelen te kopen? Vraag dan een persoonsgebonden budget (PGB) aan. Een PGB is een geldbedrag waarmee je zelf zorg en begeleiding kunt inhuren, of hulpmiddelen of voorzieningen kunt inkopen.

Waar moet je op letten bij een PGB

Een persoonsgebonden budget geeft je meer controle, maar het brengt ook extra werk met zich mee. Je moet zelf op zoek gaan naar zorgverleners. En je maakt afspraken met hen over het werk dat zij doen en wat je hen hiervoor geeft. Je bent zelf verantwoordelijk voor vervanging bij ziekte of afwezigheid, de financiële administratie en het verantwoorden van het budget.

Aanvragen van een PGB voor je kind

Of en bij wie je een PGB kunt aanvragen, is afhankelijk van hoeveel en welke zorg je kind nodig heeft. Als het gaat om jeugdhulp of een WMO-voorziening, kun je met je vraag terecht bij het gemeenteloket. Gaat het om verzorging en verpleging thuis, dan loopt een aanvraag via de thuiszorginstelling of zorgverzekeraar. Gaat het om langdurige zorg (vanuit de WLZ), dan kun je terecht bij Ciz.nl. Weet je niet bij wie je jouw vraag kunt neerleggen? De jeugdgezondheidszorg kan je hier meer over vertellen. Ook bij stichting MEE kun je terecht voor dit soort vragen. Kijk op MEE.nl voor meer informatie.

Verder bestaat een PGB-aanvraag uit vier stappen:

  1. Weten welke zorg je kind nodig heeft.
  2. Een PGB-aanvraag starten.
  3. Beoordeling van de aanvraag.
  4. Besluit.

Meer informatie hierover vind je op Rijksoverheid.nl.

Een goede financiële administratie

Wanneer je kind een PGB heeft, ben jij hier verantwoordelijk voor als wettelijk vertegenwoordiger. De zorgverzekeringsbank beheert het budget en jij geeft hen via SVB.nl de opdracht om jullie zorgverleners uit te betalen. De website geeft een overzicht van alle uitbetalingen en het nog beschikbare budget. Voor de eindejaar afrekening en eventuele controles is het verstandig om zelf een digitale kopie van alle declaraties te bewaren.

Jezelf uitbetalen

Wanneer je zelf ook zorg verleent aan je kind, kun je jezelf zowel netto als bruto laten uitbetalen. Meer informatie hierover vind je op SVB.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal