Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Op de fiets

Het is heerlijk en natuurlijk ook handig om met je kind te fietsen. Peuters kun je op de fiets meenemen in een voor- of achterzitje. Houd daarbij rekening met de leeftijd en lengte van je kind en let op de veiligheid van het zitje en je fiets.

Voorzitje

Een voorzitje kun je gebruiken vanaf het moment dat je kind zelfstandig vanuit kruiphouding kan zitten. Je kunt je kind in een voorzitje vervoeren tot het 15 kilo is. Je kind heeft dan een leeftijd van ongeveer drie jaar. Let er bij de aanschaf van het fietszitje op dat het aan de Europese veiligheidsnormen voldoet (NEN-EN 14344). Het kan even wennen zijn om met een fietszitje te fietsen. Het is verstandig om van tevoren te oefenen door iets zwaars op het zitje te leggen en daarmee te gaan fietsen.

Achterzitje

Een achterzitje is geschikt voor kinderen tot 22 kilo, je kind is dan ongeveer 5 jaar. Ook hiervoor geldt dat je je kind kunt meenemen in het fietszitje vanaf dat het zelfstandig vanuit kruiphouding kan zitten. Let er wel op dat het fietszitje aan de Europese veiligheidsnormen voldoet (NEN-EN 14344). Een achterzitje wordt op de bagagedrager of aan de zadelbuisvastgemaakt. Zorg ervoor dat je altijd het gordeltje waar je kind in zit vastmaakt en zorg er ook voor dat de voetriempjes strak vastzitten.

Voetjes tussen de spaken

Het komt regelmatig voor dat een kind met een voetje tussen de spaken komt. Dit kan botbreuken opleveren. Om dit te voorkomen controleer je voor gebruik of jouw fietszitje voldoende spaakafscherming heeft. Het kan zijn dat je extra bescherming nodig hebt.

Let op de volgende dingen:

 • Bijna alle fietszitjes die je tegenwoordig koopt hebben spaakafscherming aan het zitje vastzitten. Je ziet bij de voetensteuntjes een grote harde plaat die de voeten van het kind beschermen. Neem je kind zo lang mogelijk mee in dit fietszitje, met de voetjes vast.
 • Heb je een wat ouder fietszitje met alleen bakjes waar de voeten van je kind in kunnen? Dan heb je nog extra beschermplaten nodig op je fiets. In sommige gevallen worden deze bij het fietszitje geleverd. Maar bij de koop van een tweedehands fietszitje ontbreken deze beschermplaten vaak. Koop dan losse beschermplaten om op je fiets te plaatsen. Jasbeschermers zijn te dun en beschermen niet genoeg.
 • Past je kind niet meer in het fietszitje of is er door omstandigheden alleen een fiets zonder fietszitje beschikbaar? Gebruik dan altijd voetensteuntjes, een rugsteuntje en beschermplaten op je fiets. Lukt dat niet? Neem je kind dan op een andere manier mee.

Op Veiligheid.nl lees je wat je nog meer kunt doen om te voorkomen dat je kind met de voeten tussen de spaken komt. Of doe de Veilig op de fiets-check op Veiligheid.nl.

  Opletten

  Bij zowel een voor- als een achterzitje is het verstandig om erop te letten dat je kind nergens met de handen en voeten tussen kan komen. Daarnaast is het belangrijk dat je kind goed vastzit. Zet je fiets nooit op de standaard als je kind nog in het zitje zit. Er is een risico dat de fiets door het gewicht omvalt.

  Kijk voor meer tips over veilig op de fiets Veiligheid.nl.

  Filmpje: Veilig op de fiets check

  Bron: VeiligheidNL

  53% van de fietsen van ouders heeft geen veilige spaakafscherming. Bekijk het filmpje van VeiligheidNL en leer waar je op moet letten om ongelukken te voorkomen

  Goedgekeurde informatie!

  Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

  Cookies

  Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

  Informatie & Advies

  Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

  Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

  IJmond
  Haarlem & Zandvoort
  Bloemendaal