Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Met vreemden mee

Kinderen schatten gevaarlijke situaties nog niet goed in en zijn goed van vertrouwen. Ze begrijpen nog niet dat er mensen zijn die het misschien niet goed met ze voorhebben.

Aandacht krijgen

Je kind is mogelijk gevoelig voor aandacht van andere mensen. Aandacht werkt vleiend en een kind kan zich er zelfverzekerder door voelen.

Je kind beschermen tegen vreemden

Spreek met je kind een aantal regels af.

  • Vraag of je kind je altijd wil vertellen waar het naartoe gaat.
  • Als je zelf even weggaat en je kind alleen thuisblijft, laat dan weten waar je bent.
  • Dat je kind de deur niet open doet voor vreemden als het alleen thuis is.
  • Leer je kind dat je gerust ‘nee’ mag zeggen tegen een volwassene en dat je je door niemand moet laten overhalen om dingen te doen die je niet wilt.
  • Leg je kind uit dat het niet met vreemden moet meegaan, ook niet als die persoon snoep aanbiedt of het op een andere manier probeert mee te lokken.

Je kind weerbaar maken

Leer je kind om weerbaar te zijn. Het is belangrijk dat kinderen weten dat ze ‘nee’ mogen zeggen als ze iets niet prettig vinden. Bereid je kind voor op bepaalde situaties. Noemt bijvoorbeeld een paar situaties en zoek samen met je kind naar goede oplossingen. Bijvoorbeeld:

  • ‘Stel, je wordt bij je vriendje uitgenodigd om direct uit school te komen spelen. Wat doe je dan?’
  • ‘Als een meneer je vraagt of hij je in zijn auto naar huis zal brengen, wat doe je dan? En wat doe je als een mevrouw het vraagt?’

Internet

Ook op internet komt je kind in contact met vreemden. Probeer maatregelen te nemen om de veiligheid van je kind op internet te vergroten. Er zijn programma’s om bepaalde websites af te schermen. Vertel kinderen ook dat ze niet moeten afspreken met onbekenden die ze op internet hebben leren kennen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal