Listeria en toxoplasmose
Als je zwanger bent, is het belangrijk om infecties zoals listeriose en toxoplasmose te voorkomen. Als je hiermee besmet raakt, kan je baby een afwijking krijgen of zelfs doodgeboren worden. Deze infecties kun je krijgen via voeding, besmette aarde of kattenpoep.
Listeriose
Listeriose is een voedselvergiftiging met de bacterie ‘Listeria’. Listeria is nauwelijks gevaarlijk voor volwassenen, maar kan dat wel zijn voor een ongeboren baby. Je baby kan besmet raken via jou. Je kunt dan een miskraam krijgen.
Listeria kan groeien in groente, kip, vis en vlees als deze te lang in de koelkast zijn bewaard. Koop deze producten daarom vers en bewaar ze zo kort mogelijk in de koelkast. De Listeriabacterie wordt gedood tijdens koken en bakken. Ook rauwe melk die zo van de boerderij komt, moet je eerst koken voor gebruik. Let ook op producten die gemaakt zijn van rauwe melk (‘au lait cru’).
Meer informatie over Listeriose vind je op RIVM.nl.
Toxoplasmose
In rauw of halfgaar vlees kunnen eitjes zitten van een parasiet. Deze parasiet kan je besmetten. Dat kan toxoplasmose veroorzaken. Dit is heel gevaarlijk voor je baby. Ook kun je toxoplasmose krijgen door het eten van ongewassen groente of fruit of via kattenpoep en besmette aarde (ook in bordes en zandbakken). Je kunt besmetting voorkomen door handschoenen te dragen bij het schoonmaken van de kattenbak én bij tuinieren.
Heb je ooit toxoplasmose gehad? Dan ben je tegen deze ziekte beschermd. Meer informatie over toxoplasmose vind je op RIVM.nl.