Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Leren fietsen

De meeste kinderen kunnen rond hun vijfde jaar leren fietsen zonder zijwielen.

Hoe help je je kind?

Sommige kleuters willen dolgraag leren fietsen. Het is belangrijk om rustig te beginnen. Je kunt je kind laten wennen aan het zoeken naar evenwicht, door zelf de fiets aan de achterkant van het zadel vast te houden. Is je kind erg bang? Dwing dan niet, maar moedig je kind wel aan. Als je zelf kalm en rustig blijft, lukt het beter. En als je je kind aanmoedigt en een compliment geeft, krijgt je kind meer zelfvertrouwen.

Tips

  • Een loopfiets is een heel goede voorbereiding op fietsen, vaak beter dan een fiets met zijwielen. Een loopfiets met twee wielen geeft je kind de kans om het evenwicht te oefenen. Hierdoor is de kans op vallen kleiner.
  • Leer je kind om naar voren te kijken bij het fietsen. Dat is de beste manier om het evenwicht te bewaren.
  • Het is verstandig om je kind direct te leren hoe het moet opstappen, remmen en afstappen. Vooral remmen en afstappen zijn moeilijk voor je kind.
  • In het begin houd je de fiets aan de achterkant van het zadel goed vast. Je kunt af en toe proberen om de fiets iets minder stevig vast te houden. Totdat je merkt dat vasthouden niet meer nodig is: je kind kan los fietsen. Dat is een prachtig moment voor jou en je kind.
  • Lukt het je niet om gebogen naast de fiets van je kind te rennen? Je kunt een flinke sjaal achter de nek van je kind naar voren doen en dan onder de armen door weer naar achteren halen. Houd de uiteinden van de sjaal op de goede hoogte vast. Zo bescherm je je kind tegen vallen.
  • Als je je kind loslaat bij het fietsen, zorg er dan voor dat je kind al wel kan remmen. Zorg er ook voor dat je bij je kind bent als het wil afstappen. Dan kun je je kind helpen en krijgt je kind wat meer tijd om het afstappen te oefenen.
  • Is je kind erg angstig? Probeer dan eens of je kind wel durft te fietsen op een grasveld. Als je kind daar valt, is het zachter. Daarna is het makkelijker om op straat te fietsen.

Veilig op de fiets

Voor de veiligheid van je kind is het een goed idee om een helm te kopen en een vlaggetje vast te maken aan de fiets, dat hoog boven de fiets uitsteekt. Als het verkeer niet al te druk is, kan je kind vanaf ongeveer zes jaar naast je fietsen. Vertel dan steeds wat je doet en waarom je het doet, bijvoorbeeld je hand uitsteken. Daardoor leert je kind veel over veiligheid in het verkeer. Na een paar jaar kan je kind zelfstandig een eenvoudige vaste route fietsen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal