Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Kleine voorwerpen inslikken

Jonge kinderen ontdekken de wereld door te voelen en te ruiken, maar ook door dingen in hun mond te stoppen. Ze gaan kruipend de kamer rond en vinden regelmatig interessante dingen, zoals een batterijtje, magneetje, een pinda, een nietje, knikker of een muntje. Als een kind zo’n klein voorwerp inslikt, kan dit de keelholte of luchtpijp beschadigen of blokkeren. Het kind kan zich bezeren of zelfs stikken.

Verslikken in speelgoed

Voor speelgoed geldt strenge regelgeving als het gaat om kleine onderdelen. Speelgoed bestemd voor kinderen jonger dan drie jaar mag geen kleine onderdelen bevatten. Het mag niet zo in elkaar zitten dat je er kleine onderdelen vanaf kunt trekken of dat het breekt als het valt. Kleine onderdelen zijn onderdelen met een doorsnede van minder dan ongeveer drie centimeter.

Let bij speelgoed wel op de batterijen die er in zitten en hoe makkelijk het is om deze er uit te halen. Kleine knoopcelbatterijen zijn makkelijk in te slikken en kunnen ernstige gevolgen hebben. Als een kind dit inslikt, kan de knoopcel in de slokdarm blijven steken en ernstige schade aanrichten. Mocht dit per ongeluk toch gebeuren bel dan 112 en geef je kind in de tussentijd regelmatig een lepel honing.

Ook het inslikken van een of meerdere (kleine) magneten is erg gevaarlijk. Je kunt hier meer informatie over vinden op Veiligheid.nl.

Van de kinderen die in het ziekenhuis terechtkomen omdat ze iets hebben ingeslikt, heeft maar een klein deel een stuk speelgoed ingeslikt. Meestal gaat het om andere kleine voorwerpen, zoals muntjes, magneetjes, batterijtjes of om voedsel, zoals een stukje appel.

Tips tegen verslikking

  • Houd kleine voorwerpen en kleine onderdelen, met een doorsnede van minder dan drie centimeter, buiten het bereik van jonge (kruipende) kinderen.
  • Zorg dat de vloer schoon is. Veeg of stofzuig regelmatig de vloer.
  • Laat geen kleine dingen slingeren op tafels, in kasten of op de vloer waar jonge kinderen bij kunnen.

Kinderen kunnen zich ook verslikken in voedsel.

Hoe kun je ongelukken in en om het huis zoveel mogelijk voorkomen?

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Fiona geeft tips hoe je ongelukken in en om het huis zoveel mogelijk kunt voorkomen

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal