Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Kinderalimentatie

Als je gaat scheiden, is het belangrijk om te bepalen waar de kinderen gaan wonen en hoe je de kosten gaat verdelen.

Afspraken vastleggen in ouderschapsplan

Het is verstandig om goede afspraken te maken over de omgangsregeling en de kinderalimentatie. Deze afspraken leg je vast in een ouderschapsplan. Meer informatie over het ouderschapsplan vind je op Nibud.nl. De rechter beslist uiteindelijk over de omgangsregeling en de kinderalimentatie.

Is alimentatie verplicht?

Je bent als ouders verplicht om na een scheiding je kind financieel te ondersteunen tot het 21 jaar is. Afhankelijk van de verdeling van de zorg voor de kinderen en het inkomen van beide ouders wordt vastgesteld of er kinderalimentatie betaald moet worden. Kijk op Nibud.nl voor meer informatie.

Meerderjarige kinderen

Als je kind 18, 19 of 20 jaar is, is het meerderjarig. Het ouderschapsplan blijft geldig totdat je kind 21 jaar wordt. In principe moet de kinderalimentatie rechtstreeks aan het meerderjarige kind betaald worden. Maar je kind mag hier anders over beslissen.

Hoogte van de alimentatie

Natuurlijk mag je zelf afspraken maken over de hoogte van de alimentatie in het ouderschapsplan. Als dit bedrag te laag is, of als je er samen niet uitkomt, bepaalt de rechter welk bedrag (maandelijks) betaald moet worden.

Rechters hebben gezamenlijk normen ontwikkeld die ze gebruiken voor het vaststellen van alimentatie. De alimentatiebedragen veranderen elk jaar. De overheid bepaalt rond november met welk percentage de bedragen het komende jaar moeten worden aangepast.

Betaalt je ex-partner de alimentatie niet?

Als je ex-partner de alimentatie niet betaalt, schakel dan de hulp in van je advocaat of van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO.nl).

Weigert de biologische vader zijn kind te erkennen?

Als je ongehuwd bent en de biologische vader zijn kind weigert te erkennen, is het vaderschap vast te stellen door een vaderschapstest. Hij is daarna onderhoudsplichtig aan zijn kind en moet dus ook alimentatie betalen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal