Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Huren of kopen voor je kind

Gaat je kind uit huis en merk je dat een studentenkamer lastig te vinden is of heel duur? Dan kun je overwegen om een woonruimte voor je zoon of dochter te huren of kopen. Vastgoed kopen brengt risico’s met zich mee, maar in sommige gevallen kan het een verstandige investering zijn.

Huren

Een huis huren is simpeler en gemakkelijker dan een huis kopen. Je zit niet aan het huis vast en je hebt geen onderhoudskosten. Wanneer je kind een woonruimte heeft gevonden, is het verstandig om zoveel mogelijk betalingen via je kind zelf te laten lopen. Je kind kan daarom het best zelf de huurder zijn van de woning, zodat hij of zij uitwonend is.

Als je kind zelf huurder is van de woning, leert het gelijk met financiële verantwoordelijkheden en vaste lasten om te gaan. Wil je als ouder bijvoorbeeld de huur betalen? Dan is het verstandiger om dit geld aan je kind te geven, zodat je kind zelf de kosten kan betalen. Op Nibud.nl lees je meer over het financieel zelfstandig maken van je kind.

Kopen

Er zijn verschillende manieren waarop je als ouder een huis voor je kind kunt kopen en de financiering kunt regelen. Je kunt het huis bijvoorbeeld ter beschikking stellen of je kunt denken aan een schenking, een borgstelling, een onderhandse lening of een hypotheek. Hiertussen zitten soms grote verschillen. Dat kan veel geld schelen of juist kosten.

Daarnaast wil je als ouder de zekerheid dat je geld goed terechtkomt en dat je zo weinig mogelijk risico’s loopt. Het is verstandig om je mogelijkheden en risico’s uitvoerig te bespreken met een financieel adviseur. Het gaat namelijk vaak om ingewikkelde procedures, waar je veel financiële kennis voor nodig hebt.

Verhuur van woonruimte

Als je een huis hebt gekocht voor je kind dat veel ruimte heeft, kun je ervoor kiezen om een gedeelte te verhuren. Bijvoorbeeld aan een andere student of een kennis. Zo kun je een deel van de financiering bekostigen. Let wel op, want er gelden bepaalde wetten en regels. Neem voor meer informatie hierover contact op met de gemeente waar de woning staat.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal