Hartruis
Werd er bij jouw baby een hartruisje ontdekt? Dit kan verschillende oorzaken hebben en is vaak onschuldig.
Oorzaken van hartruis
Bij baby’s maken de vaten bij het hart scherpere bochten dan bij volwassenen. Ook klopt het babyhartje sneller. Bij het luisteren naar het hartje van baby’s ontdekken jeugdartsen en huisartsen daardoor regelmatig een hartruisje. In de meeste gevallen is er niets aan de hand. Maar soms wordt een hartruis veroorzaakt door een hartafwijking. In Nederland worden per jaar ongeveer 1500 kinderen geboren met een hartafwijking, zoals een gaatje in het hart of een afwijking aan de hartkleppen.
Wat doet de jeugdarts?
Als de jeugdarts een ruisje hoort, wil hij of zij weten hoe het verder met je baby gaat. Is je baby bijvoorbeeld sneller moe als hij aan de borst of uit de fles drinkt en zweet hij snel? Ook let de arts op de kleur van het gezicht en de ademhaling. En op of je baby goed groeit. Bij een onschuldig ruisje is alles normaal. De arts zal ook vragen of er aangeboren hartafwijkingen in de familie voorkomen.
Wanneer is verder onderzoek nodig?
Als de jeugdarts of de huisarts twijfelt of het niet vertrouwt, stuurt deze jullie door naar een kinderarts of een kindercardioloog. Er kan dan een hartfilmpje (ECG) en een hartecho worden gemaakt om de oorzaak van het ruisje op te sporen. Meestal is er niets ernstigs aan de hand. Heel soms moet een kind worden geopereerd.