Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Groente en fruit

In groente en fruit zitten vitaminen, mineralen en vezels. Het is daarom belangrijk dat ook jongvolwassenen dit elke dag eten.

In boerenkool en broccoli zit bijvoorbeeld veel vitamine C en in spinazie zit veel vitamine B11 (foliumzuur). Iedere soort groente en fruit levert weer andere hoeveelheden voedingsstoffen. Daarom is het goed om ongeveer 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag te eten. En het is nog beter als je daar variatie in brengt.

Tips voor groente en fruit

Niet alle jongeren houden van groente en fruit. Sommigen zijn zelfs als jongvolwassenen nog lastige eters. De volgende tips kunnen helpen om groente en fruit lekkerder te maken.

  • Aardbeien, appels, avocado, peren, bananen en tomaten smaken heel goed op brood of op een beschuitje.
  • Rauwkost kan ook als tussendoortje of bij de lunch: een paar wortels, radijsjes, snoeptomaatjes, een stuk komkommer of reepjes paprika.
  • Maken jullie een pastagerecht? Voeg aan de saus dan veel groente toe, door te raspen of pureren, wordt het meestal niet opgemerkt. Denk aan courgette, tomaten, champignons, aubergine, etc.
  • Soep is ook een makkelijke manier om veel verschillende soorten groenten in te verwerken.
  • Probeer eens iets nieuws. Er zijn veel kookboeken, maar ook websites, apps (bijvoorbeeld Slim Koken van het Voedingscentrum) waar leuke recepten op staan om samen te maken.
  • Vul samen eens de tool in op de site van het Voedingscentrum. Zo kom je erachter hoeveel groente en fruit je eet en hoe je dat kunt verbeteren.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal