Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Gehoorschade

Het gehoor is een bijzonder maar ook kwetsbaar zintuig. Zonder een goede gehoorbescherming kan je kind gehoorbeschadiging oplopen.

Gehoorschade voorkomen

Harde geluiden, zoals harde muziek kunnen het gehoor voorgoed beschadigen. Heeft je kind dus eenmaal last van gehoorschade, dan gaat dat niet meer over. Met een paar tips zorg je er voor dat je kind veilig naar muziek kan luisteren:

  • Kies een veilige muziekspeler. Een veilige muziekspeler voldoet aan de Europese norm. Daarin is geregeld dat er standaard een volumebegrenzer van 85 decibel (dB) is ingeschakeld. Zorg ervoor dat de volumebegrenzer altijd ingeschakeld is.
  • Waarschijnlijk luistert je kind ook muziek via zijn telefoon. Het is verstandig om ook daar de volumebegrenzer op in te stellen. Hoe je dit doet, lees je op Veiligheid.nl.
  • Kies een veilige koptelefoon. Een goede koptelefoon of oortjes sluiten de oren af voor geluid in de omgeving. Een ‘over-ear’-koptelefoon zit helemaal over het oor heen en niet zo dicht op het trommelvlies. Met de functie noise cancelling heb je helemaal geen last van geluiden om je heen. Dan hoeft het volume nooit te hard. ‘In-ear’- oortjes zitten juist wel dicht op het trommelvlies. Let daarbij extra op dat de muziek niet te hard gezet wordt.
  • Klaagt je kind wel eens over het horen van een piep of ruis na het luisteren? Dat kan een teken zijn dat het gehoor al een kleine beschadiging heeft opgelopen. Als de piep vaker voorkomt of een aantal dagen aanhoudt, ga dan langs bij de huisarts.
  • Gaat jouw kind naar (school)feestjes of festivals waar versterkte muziek wordt gedraaid? Zorg dan voor een setje oordoppen met muziekfilter mee. Dankzij de filter blijft de muziek optimaal klinken en verstaat je kind zijn vrienden ook nog goed. Nog een tip is om voldoende afstand tot de geluidsboxen te houden.

Hoortesten

Als je denkt dat je kind gehoorschade of een gehoorprobleem heeft, adviseer je zoon of dochter dan om zelf online te testen hoe goed hij of zij hoort met de Oorcheck (vanaf 12 jaar). Je kind kan ook contact opnemen met de jeugdarts of de huisarts voor een hoortest. Testen of je kind veilig naar zijn of haar muziekspeler luistert en veilig uitgaat, kan met de Mp3-check en de Check-out.

Op de website VeiligheidNL.nl lees je meer over gehoorschade voorkomen, veilige muziekspelers, veilige koptelefoons en oordoppen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal