Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Fopspeen en duimen

Sommige baby’s zuigen op hun duim of hun vingers. Ouders geven baby’s vaak een fopspeen, zodat ze rustiger worden.

Wanneer gebruik je een fopspeen?

Je kunt je kind een fopspeen geven als de borstvoeding of flesvoeding zonder problemen gaat. Baby’s hebben een grote zuigbehoefte. Het zuigen op een fopspeen kan je baby troosten en rust geven. Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven.

Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is.

Fopspeen en borstvoeding

In de eerste twee weken van je baby of als de borstvoeding nog niet goed gaat, kun je beter nog geen fopspeen gebruiken. Laat je baby eerst goed leren aan de borst te drinken. Troosten kan ook door je baby te wiegen of aan de borst te leggen.

Welke speen?

Een fopspeen moet stevig zijn, met gaatjes in het schild dat tegen het mondje aan zit. Er zijn fopspenen voor verschillende leeftijden en in verschillende vormen. Probeer welke vorm jouw baby het fijnst vindt. Vaak is dat het ‘dental’-model. Je kunt de speen met een speciaal koord vastmaken aan de kleding. Let op dat het koord niet te lang is. Gebruik er geen ander touwtje voor, want je kind kan daarin stikken. Gebruik in bed geen speenkoordje. Als het koordje losraakt, is dit gevaarlijk.

Let op! Stop de speen niet eerst in je eigen mond en daarna in de mond van je baby. Zo kun je infecties overdragen.

Duimen en scheefgroei van het gebit

Als kinderen nog duimen wanneer ze tanden krijgen, heb je kans dat hun tanden naar voren gaan staan en dat de kaak vervormt. Je kunt voorkomen dat je kind gaat duimen door het een fopspeen te geven, zodra het op de duim of vingers gaat zuigen. Een speen is minder slecht voor het gebit dan duimen. Maar het is ook niet goed om te lang een speen te gebruiken.

Open mond

Zie je dat je kind de mond vaak open laat staan? Dat kan komen door het duimen, de fopspeen of door verkoudheid. Wanneer je kind gaat praten, heeft het door slappe mondspieren soms moeite met het uitspreken van medeklinkers. Om dit te voorkomen is tijdig afwennen belangrijk.

De fopspeen afwennen

Als je kind negen maanden is, kun je het gebruik van de speen afleren. Gebruik de fopspeen dan alleen nog bij het inslapen. Duimen afwennen is natuurlijk iets lastiger. Dat kan vaak pas als je kind iets ouder is.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal