Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Erfelijke eigenschappen

Kinderen krijgen hun erfelijke eigenschappen via de genen van hun ouders. Van (bijna) elk gen hebben we er twee: een van je vader en een van je moeder. Maar niemand weet tevoren wát een kind van de vader meekrijgt en wát van de moeder.

Mogelijk erfelijke aandoeningen

Je kinderen kunnen eigenschappen van jou erven, zoals je haarkleur en de kleur van je ogen. Soms erven je kinderen ook minder leuke eigenschappen, zoals aandoeningen. Er zijn heel veel verschillende erfelijke aandoeningen. Als een kind overlijdt tijdens de zwangerschap kan dat ook komen door een erfelijke aandoening.

Praat over erfelijkheid

Komt in jouw familie een erfelijke of aangeboren aandoening voor? Dan is het goed om dit al vóór de zwangerschap met de verloskundige of huisarts te bespreken. Je kunt ook naar een kinderwensspreekuur. Soms is aanvullend onderzoek mogelijk voordat je zwanger wordt. Dit heet een dragerschapstest,

Meer informatie over erfelijkheid

Meer informatie over zwanger worden en erfelijkheid kun je vinden op Erfelijkheid.nl. Heb je een kinderwens en wil je weten welke risico’s jij loopt? Vul dan de vragenlijst in op Zwangerwijzer.nl. Wil je weten of je drager kunt zijn van een erfelijke ziekte? Kijk dan op Benikdrager.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal