Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Depressie behandelen

Bij jongeren kan een depressie goed behandeld worden. Het is dan wel belangrijk om er vroeg bij te zijn, anders kan depressiviteit een leven lang telkens de kop opsteken.

Depressie verhoogt ook de kans op verslavingen. In het uiterste geval proberen jongeren soms een eind aan hun leven te maken. Ouders doen er daarom goed aan om snel hulp te zoeken als ze vermoeden dat hun kind echt depressief is. De huisarts of JGZ kan zorgen dat een jongere met de ouders wordt doorverwezen naar een deskundige.

Wat kun je als ouders doen voor depressieve jongeren?

  • Laat vaak merken dat je van je kind houdt en dat je begrijpt waar hij of zij mee zit.
  • Een depressieve jongere kan het best actief blijven. Vooral bewegen in de buitenlucht werkt goed tegen een depressie, maar ook een klusje doen en leuke dingen ondernemen kan al helpen. Vraag je zoon of dochter bijvoorbeeld om een beetje mee te helpen in het gezin. Zo krijgt je kind weinig kans om alleen op de kamer te zitten piekeren.
  • Blijf consequent, maar stel niet te hoge eisen aan een depressieve jongere. Verwacht niet te veel.
  • Dit is niet alleen een moeilijke periode voor je kind. Zoek steun bij je partner of bij familie of vrienden.
  • Meer informatie vind je op de websites Depressie.nl, 113.nl, Iedereenisanders.nl en Gripopjedip.nl van het Trimbos-instituut.

Zoek op tijd hulp!

Een jongere met een depressie voelt zich ellendig en soms wanhopig. Om van dat gevoel af te komen, kan een jongere zichzelf bijvoorbeeld willen verdoven met drugs. Andere jongeren beschadigen zichzelf omdat de lichamelijke pijn even de moeilijke emoties laat verdwijnen. Veel jongeren met een depressie hebben ook doodsgedachten. Ouders doen er daarom goed aan om snel hulp te zoeken als ze vermoeden dat hun kind echt depressief is. Je kunt deze hulp vinden bij de huisarts. Zo nodig kunnen zij je kind doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal