Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Depressie

Wisselende stemmingen en dipjes, onzekerheid, rondhangen en ontevredenheid; het hoort eigenlijk allemaal bij het opgroeien. Bij een depressie gaat het om ernstiger emotionele problemen.

Hoe herken je een depressie?

Als je kind zich lange tijd erg somber en wanhopig voelt, kan het last hebben van een depressie. Je kind is dan niet meer vrolijk, huilt veel en vindt niets meer grappig. Lichamelijke klachten zijn vaak maagpijn, rugpijn, hoofdpijn, hoge bloeddruk of hyperventilatie. Thuis of op school is je kind waarschijnlijk afwezig en ongeïnteresseerd.

Depressieve kinderen hebben meestal ook een negatief zelfbeeld. Ze kunnen zich waardeloos voelen en een mislukkeling, of ontevreden zijn met hun eigen lichaam en onzeker over seksualiteit en relaties. Daarnaast kunnen ze pessimistisch zijn, weinig vertrouwen hebben in de toekomst en zelfs veel bezig zijn met de dood.

Wat kun je zelf doen?

Probeer met je kind te praten over zijn of haar gevoelens. Laat merken dat je van je kind houdt en dat je begrijpt waar hij of zij mee zit. Neem je kind mee naar buiten en laat het zoveel mogelijk bewegen. Dat werkt goed tegen een depressie. Ook een klusje doen en leuke dingen ondernemen kan al helpen. Vraag bijvoorbeeld om een beetje mee te helpen in het gezin. Zo krijgt je kind weinig kans om alleen op de kamer te zitten piekeren.

Houd je kind zoveel mogelijk in een vast slaapritme: laat het op een vaste tijd naar bed gaan en opstaan. Met op tijd opstaan, vroeg het daglicht in en voor het slapen gaan weinig naar een scherm kijken, kun je vaak voorkomen dat hij verder wegglijdt.

Hulp zoeken

Als je kind zich langer dan een paar weken somber voelt, is het belangrijk om hulp in te schakelen. Wanneer je niet tijdig hulp zoekt, kan depressie een leven lang telkens de kop opsteken. Je kunt het best een afspraak maken bij de jeugdgezondheidszorg of je huisarts. De jeugdarts of huisarts kan je kind op basis van de specifieke problemen doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.

Meer informatie vind je op de websites Depressie.nl, 113.nl en Gripopjedip.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal