Depressie
Wisselende stemmingen, onzekerheid, rondhangen en ontevredenheid; het hoort eigenlijk allemaal bij jongeren en jongvolwassenen.
Wat is een depressie?
Een depressie is iets totaal anders dan de dip of de sombere bui die iedereen wel kent. Het is ook anders dan de neerslachtigheid die alle jongeren wel eens voelen. Een depressie is een serieuze stemmingsstoornis die niet gewoon vanzelf weer overgaat.
Oorzaken
De oorzaak van een depressie ligt meestal niet alleen in de hormonale veranderingen in de puberteit. Vaak is er meer aan de hand, zoals traumatische gebeurtenissen. Voorbeelden zijn een sterfgeval in de omgeving en problemen met pesten. Persoonlijkheidsfactoren en biologische factoren (zoals ouders met psychische problemen) kunnen ook een rol spelen.
Symptomen van depressie
Als jongeren zich lange tijd heel somber en wanhopig voelen, kunnen ze last hebben van een depressie. Er is een heel scala aan kenmerken te herkennen bij mensen met een depressie. Depressie kan bovendien samengaan met angst.
- Negatieve gevoelens kunnen versterkt worden door eetproblemen, slaapproblemen, leerproblemen, concentratieproblemen en faalangst.
- Jongeren kunnen zich angstig, opgejaagd en diep triest voelen, maar ook leeg en emotieloos.
- Soms krijgen ze allerlei lichamelijke klachten, zoals maagpijn, rugpijn, hoofdpijn, hoge bloeddruk of hyperventilatie.
- Ook kunnen jongeren zich terugtrekken.
- Thuis, op school of op het werk zijn ze waarschijnlijk heel afwezig en ongeïnteresseerd in alles wat er om hen heen gebeurt.
- Bij al die ellende komt dan nog het akelige gevoel dat het nooit zal overgaan.
Niet iedere jongere met een depressie heeft last van al deze klachten, dit verschilt per persoon. Andersom heeft een jongere met een aantal van deze klachten niet altijd een depressie. Een deskundige kan vaststellen of er sprake is van een depressie of iets anders.
Negatief zelfbeeld
Depressieve jongeren hebben meestal ook een negatief zelfbeeld. Ze kunnen zich waardeloos voelen en een mislukkeling, of ontevreden zijn met hun eigen lichaam en onzeker over seksualiteit en relaties. Daarnaast kunnen ze pessimistisch zijn, weinig vertrouwen hebben in de toekomst en zelfs veel bezig zijn met de dood.
Alcohol en drugs
Sommige jongeren ontvluchten hun depressiviteit door alcohol en drugs te gebruiken. Dit lost niets op, maar verergert de problemen juist, vooral wanneer er sprake is van drank- en drugsmisbruik.
Zoek op tijd hulp!
Als je kind zich depressief voelt, is het belangrijk om op tijd hulp in te schakelen.
Depressies bij jongeren komen meer voor dan je zou denken. Vaak wordt een depressie te laat herkend en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Als een jongere eenmaal een depressie heeft gehad, is de kans op herhaling groot als het niet wordt behandeld of voorkomen. Daarom is het zo belangrijk om er vroeg bij te zijn.
Als je kind zich depressief voelt en praten niet helpt, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Je kunt het best een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kan je kind eventueel doorverwijzen naar de gespecialiseerde hulp. Behandeling van een depressie is echt nodig.
Meer informatie
Er is veel mogelijk om een depressie te voorkomen en te behandelen. Meer informatie vind je op de websites Depressie.nl, 113.nl, Iedereenisanders.nl en Gripopjedip.nl.