Borstontsteking
Een borstontsteking kan ontstaan doordat een borst niet goed soepel gedronken wordt en een melkkanaal verstopt raakt. Of als er een wondje op je tepel zit. Dan kunnen bacteriën de borst binnendringen via de tepel.
Klachten bij een borstontsteking
Bij een borstontsteking voelt de borst pijnlijk, beurs, warm en soms gespannen aan. De borst is ook gedeeltelijk rood en je kunt er goed ziek van zijn, alsof je een zware griep hebt. Meestal heb je koorts boven de 38 graden.
Een verstopt melkkanaal als begin
Een melkkanaal kan verstopt raken door niet goed aanleggen of afklemmen van een deel van je borst, Als je kolft kan een niet goed passend kolfschild afklemming veroorzaken. Het is belangrijk om na te denken over hoe de ontsteking is ontstaan. Zo kun je het een volgende keer voorkomen.
Een verstopt melkkanaal kan het begin zijn van een borstontsteking. Wanneer de verstopping niet verdwijnt, kan het een borstontsteking worden. Het is dus belangrijk om een verstopt melkkanaal op tijd te ontdekken en te verhelpen.
- Voel voor, tijdens en na het voeden of je borst soepel wordt.
- Controleer of er een melkblaartje op je tepel zit en maak deze dan open. Op de website van La Leche League lees je hoe je dit doet.
- Maak de borst warm voordat je gaat voeden of kolven. De melkkanalen worden dan wijder en de melk kan beter doorstromen.
- Zorg dat de pijnlijke borst soepel wordt. Als je baby de borst niet soepel kan drinken, kolf hem dan goed leeg.
- Je kunt starten met de borst die pijn doet. Je kunt ook kort aanleggen aan de niet-pijnlijke borst en wissel dan naar de pijnlijke borst als het stroomt. Zorg dat de pijnlijke borst soepel wordt.
- Een truc is om een keer hangend boven je baby te voeden.
- Masseer de verstopping weg tijdens het drinken of tussen de voedingen door. Masseer met je hand in de richting van de tepel. Doe dit heel zacht.
- Als je borst erg gezwollen is helpt het om zachtjes richting je oksel te masseren. Hierdoor neemt de zwelling af.
- Neem een pijnstiller voordat je gaat voeden of kolven. Hierdoor kun je je beter ontspannen en stroomt de melk ook beter door. Na het voeden of kolven kun je kort een koud kompres op je borst doen. Om de ontsteking af te remmen kun je ibuprofen innemen. Deze pijnstiller mag bij borstvoeding, maar is niet zo goed voor je maag. Neem dit dus niet langer dan 24 uur en overleg met je huisarts, zeker als je nog andere medicijnen neemt.
Wat doe je bij een borstontsteking?
Leg je baby vaak genoeg aan, dus sla geen voedingen over. Voed als je kunt wat vaker, of tenminste elke 2 à 3 uur. Het is belangrijk dat de melk kan doorstromen en dat je borsten soepel voelen na het voeden. Je baby kan de melk gewoon drinken, maar de melk kan wel anders smaken. Daardoor kan je baby de melk weigeren. Kolf de borst af als je baby niet wil drinken.
- Neem veel bedrust. En zorg voor gezonde voeding om aan te sterken.
- Laat iemand je helpen om voor je baby te zorgen. Jij hebt je energie nodig om beter te worden.
- Als aanleggen te pijnlijk is of je baby de borst weigert, kijk dan of je met afkolven je borst goed soepel kunt krijgen.
- Kolf één keer per dag de borsten helemaal leeg met de hand of met een (professionele) kolf.
- Leg voor het voeden warme en na het voeden koude kompressen op de ontstoken plek.
- Vraag advies aan de lactatiekundige als deze tips niet helpen of als je vaker dit soort klachten hebt.
Moet je met een borstontsteking naar de huisarts?
Vraag advies aan de huisarts als:
- je klachten ná de kraamperiode beginnen; in de kraamperiode overleg je met de verloskundige.
- de beginnende klachten niet afnemen binnen 24 uur;
- als je klachten snel toenemen binnen 24 uur met hoge koorts en veel ziekteverschijnselen;
- je langer dan 24 uur een lichaamstemperatuur hebt hoger dan 38 graden;
- een verstopte klier of plek voelbaar blijft nadat de ontsteking over is of behandeld is met antibiotica.
- je klachten blijven bestaan.
De huisarts kan je advies of medicijnen geven, Met die medicijnen kun je bijna altijd gewoon blijven voeden. Het blijft belangrijk om de borst goed te blijven legen.
Meer informatie
- Lalecheleague.nl – artikel over borstontsteking en verstopping
- Thuisarts.nl – artikel Ik heb problemen bij borstvoeding geven
- NVLborstvoeding.nl – op de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen vind je een lactatiekundige in de buurt