Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Belang van vriendschap

Op de basisschool worden vriendschappen steeds belangrijker voor kinderen. Je kind leert heel veel van het omgaan met andere kinderen.

Sommige kinderen hebben moeite met het leggen van contacten. Ze kruipen snel in hun schulp en vinden het moeilijk om spontaan op andere kinderen af te stappen of om met ze te spelen. Ook zijn er kinderen die andere kinderen slaan of bijten om contact te maken, ook al zijn ze nog maar 4 of 5 jaar oud.

Contact maken

Als je kind zich zo gedraagt, is het belangrijk om te kijken wat er achter dat gedrag zit. Probeer je kind alternatieven te geven om contact te maken op een leuke manier. Als dat niet helpt of als je het te lastig vindt, is het goed om advies te vragen of hulp te zoeken.

Het wezen van vriendschap

Of het nu goed of minder goed gaat, je kunt met je kind praten over vriendschap en het wezen van vriendschap. Vertel iets over je eigen vriendschappen. Vraag je kinderen wie hun beste vrienden zijn, of met wie ze (nog beter) bevriend zouden willen zijn. Vraag ook hoe dat voelt. Het is goed om kinderen te prijzen als ze goed zijn in het maken en onderhouden van vriendschappen: ‘Jouw vrienden kunnen echt blij zijn met iemand zoals jij!’

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal