Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Anorexia

Anorexia nervosa is een eetstoornis die meestal ontstaat bij jongeren tussen de 15 en 26 jaar. Anorexia komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Het is een vrij zeldzame eetstoornis waarbij jongeren uit alle macht proberen af te vallen door te vasten of over te geven. Soms gebruiken ze laxeermiddelen, plaspillen of darmspoelingen.

Hoe begint anorexia?

Anorexia begint vaak na een periode van intensief lijnen. Deze jongeren zijn heel bang om dik te worden. Ze worden steeds dunner en kunnen dan niet meer stoppen met afvallen. Als een jongere eenmaal anorexia heeft ontwikkeld, houden de problemen vaak langere tijd aan: gemiddeld ongeveer vier jaar, met uitschieters naar een maand of tientallen jaren.

Waaraan herken je anorexia?

Het kan zijn dat je kind anorexia heeft als het:

  • veel afvalt;
  • slecht eet;
  • opvallend vaak naar de wc gaat;
  • niet (meer) ongesteld wordt;
  • opeens extreem veel gaat sporten.

Bij jonge tieners (tussen de 12 en 15 jaar) kan anorexia zich ook uiten in een groeistop. Dit kan later niet meer ingehaald worden.

Schade aan lichaam en geest

Anorexia kan veel schade aanrichten aan lichaam en geest. Botontkalking, een groeistop, problemen met de menstruatie en huidproblemen, maar ook depressie, lusteloosheid en vermoeidheid horen erbij. In uiterste gevallen is ziekenhuisopname en dwangvoeding nodig. In het allerergste geval kan anorexia zelfs de dood tot gevolg hebben.

Oorzaken

Er is weinig bekend over de oorzaken van anorexia nervosa. Wel is er een aantal risicofactoren bekend:

  • Geslacht en leeftijd: bij 95% gaat het om jonge vrouwen. Het verloop van de ziekte is bij mannen en vrouwen hetzelfde.

Individuele kwetsbaarheid is voor een deel erfelijk bepaald. Welke rol erfelijkheid speelt is onduidelijk. Er bestaat een verhoogd risico om anorexia nervosa te krijgen bij kinderen van ouders die:

  • anorexia nervosa hebben;
  • een angst- of stemmingsstoornis hebben;
  • een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis hebben.

Wat kun je doen?

Probeer je zorgen met je kind te delen. Als blijkt dat de problemen niet zelf op te lossen zijn, schakel dan professionele hulp in. Er zijn speciale klinieken voor eetstoornissen waar je kind behandeld kan worden.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal