Anorexia
Anorexia nervosa is een eetstoornis die meestal ontstaat bij jongeren tussen de 15 en 26 jaar. Anorexia komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Het is een vrij zeldzame eetstoornis waarbij jongeren uit alle macht proberen af te vallen door te vasten of over te geven. Soms gebruiken ze laxeermiddelen, plaspillen of darmspoelingen.
Hoe begint anorexia?
Anorexia begint vaak na een periode van intensief lijnen. Deze jongeren zijn heel bang om dik te worden. Ze worden steeds dunner en kunnen dan niet meer stoppen met afvallen. Als een jongere eenmaal anorexia heeft ontwikkeld, houden de problemen vaak langere tijd aan: gemiddeld ongeveer vier jaar, met uitschieters naar een maand of tientallen jaren.
Waaraan herken je anorexia?
Het kan zijn dat je kind anorexia heeft als het:
- veel afvalt;
- slecht eet;
- opvallend vaak naar de wc gaat;
- niet (meer) ongesteld wordt;
- opeens extreem veel gaat sporten.
Bij jonge tieners (tussen de 12 en 15 jaar) kan anorexia zich ook uiten in een groeistop. Dit kan later niet meer ingehaald worden.
Schade aan lichaam en geest
Anorexia kan veel schade aanrichten aan lichaam en geest. Botontkalking, een groeistop, problemen met de menstruatie en huidproblemen, maar ook depressie, lusteloosheid en vermoeidheid horen erbij. In uiterste gevallen is ziekenhuisopname en dwangvoeding nodig. In het allerergste geval kan anorexia zelfs de dood tot gevolg hebben.
Oorzaken
Er is weinig bekend over de oorzaken van anorexia nervosa. Wel is er een aantal risicofactoren bekend:
- Geslacht en leeftijd: bij 95% gaat het om jonge vrouwen. Het verloop van de ziekte is bij mannen en vrouwen hetzelfde.
Individuele kwetsbaarheid is voor een deel erfelijk bepaald. Welke rol erfelijkheid speelt is onduidelijk. Er bestaat een verhoogd risico om anorexia nervosa te krijgen bij kinderen van ouders die:
- anorexia nervosa hebben;
- een angst- of stemmingsstoornis hebben;
- een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis hebben.
Wat kun je doen?
Probeer je zorgen met je kind te delen. Als blijkt dat de problemen niet zelf op te lossen zijn, schakel dan professionele hulp in. Er zijn speciale klinieken voor eetstoornissen waar je kind behandeld kan worden.