Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Alleen spelen

Hoe lang een kind kan spelen hangt af van de leeftijd. Een kleuter heeft er moeite mee om lang achter elkaar alleen bezig te zijn. Oudere kinderen kunnen dat veel beter, zeker als ze iets doen wat ze boeiend vinden, zoals computerspelletjes of knutselen.

Speelgedrag afhankelijk van temperament

Hoe en hoe lang kinderen spelen is ook afhankelijk van hun temperament. Sommige kinderen willen veel bewegen, houden van wilde spelletjes en spelen het liefst buiten. Andere kinderen spelen liever in een rustige omgeving of kunnen uren lezen. Ieder kind is anders en daar pas je je verwachtingen en de omgang met je kind op aan.

Kleuters en jonge schoolkinderen

De meeste kleuters houden erg van afwisseling maar kunnen ook best al een tijdje alleen bezig zijn. Verwacht niet te veel: een halfuur is lang voor een kleuter.

Kinderen alleen leren spelen

Je kunt kinderen leren om langer alleen te spelen. Speel bijvoorbeeld even samen en zeg daarna dat je kind nu even zelf moet spelen. Vertel wat jij gaat doen en wanneer je je kind weer aandacht geeft. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik ga nu aardappelen schillen. Speel jij nog maar even met je lego. Als ik klaar ben met het schillen, gaan we samen de champignons snijden.’ Reageer positief als je kind een tijdje alleen heeft gespeeld. Ook tijdens het spelen kun je een compliment of aai over de bol geven, maar stoor het spelen niet. Vertel dat je het fijn vindt dat je kind zo goed alleen speelt.

Oudere schoolkinderen

De meeste kinderen geven duidelijk aan wat ze leuk en uitdagend speelgoed vinden. Als ouder kun je dingen in huis halen waar ze veel mee kunnen, zodat ze lange tijd achter elkaar door kunnen spelen.

Verveling hoort erbij

Het is onvermijdelijk dat kinderen zich af en toe vervelen en hangerig zijn. Dat hoort erbij. In zo’n bui vindt je kind waarschijnlijk alles ‘saai’. Benoem het gevoel van je kind en geef daarbij aan dat het zelf een oplossing moet vinden. Doe af en toe iets leuks alleen met je kind, zonder de andere gezinsleden. Kinderen waarderen die speciale aandacht en zijn dan vaak minder ‘dwingend’ op momenten dat ze zich vervelen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal