Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Alcohol, roken en drugs bij borstvoeding

Als je alcohol drinkt of drugs gebruikt, komen deze stoffen ook in je borstvoeding terecht. Je baby krijgt deze stoffen dus binnen via de borstvoeding. Dit heeft effect op de ontwikkeling van je kind.

Borstvoeding en alcohol

Alcohol komt in je moedermelk, omdat moedermelk vanuit je bloed wordt gemaakt. Drink je ongeveer twee keer per week één à twee glazen alcohol, wordt dat matig drinken genoemd. Dit heeft waarschijnlijk geen nadelig effect op je baby, als hij tenminste ouder dan een maand is. Drink je meer of vaker alcohol, dan kan dat effect hebben op je baby. Je baby kan slechter groeien, onrustiger zijn, meer huilen en minder slapen.

Bij jou kan de toeschietreflex en de gehele productie afnemen. Hoe jonger je baby is en hoe meer je drinkt, hoe meer effect het heeft. Denk er ook aan dat je zelf dieper slaapt na het drinken van alcohol en samen slapen met je baby dan extra risicovol is.

De hoeveelheid alcohol die in je moedermelk komt is een deel van wat jij drinkt. Na één glas alcohol duurt het ongeveer drie uur voordat de alcohol uit je moedermelk is verdwenen. Als je toch wilt drinken, wacht dan in elk geval twee tot drie uur per standaard glas met het geven van borstvoeding. Twee standaard glazen betekent dus vier tot zes uur geen borstvoeding geven. Als je in de tussentijd borstvoeding afkolft, kun je die melk niet gebruiken.

Borstvoeding en drugs

Veel drugs komen via de moedermelk ook bij je kind terecht. Dat is gevaarlijk voor je baby. Het is daarom het beste om geen drugs te gebruiken als je borstvoeding geeft. Als je toch drugs wilt gebruiken, laat je dan informeren over hoe lang je melk moet afkolven. Je kunt hiervoor contact opnemen met de Drugs Infolijn.

Cannabis

Als je cannabis (wiet, hasj) gebruikt en borstvoeding geeft, kan dat de volgende effecten hebben op je baby:

  • vertraagde motorische ontwikkeling;
  • versnelde hartslag;
  • gedragseffecten;
  • een zwakkere zuigreflex en een slechter werkend immuunsysteem;
  • longontsteking;
  • bronchitis;
  • slaapproblemen;
  • verminderde waakzaamheid.

Andere drugs

Alle drugs komen via de borstvoeding bij je kind terecht. Dit kan verschillende risico’s opleveren zoals prikkelbaarheid, overgeven, een gevaarlijk hoge bloeddruk en verslaving. Op lange termijn kan het ook leiden tot een groei- of ontwikkelingsachterstand.

Verslaving

Als je verslaafd bent aan alcohol of drugs heeft dat gevolgen voor je gedrag en je dagindeling. Veiligheid en regelmaat zijn heel belangrijk voor je kind. Dat is vaak moeilijk als je verslaafd bent. Voor je eigen gezondheid, maar ook in het belang van je kind, is het belangrijk om te stoppen met gebruiken. Op DRUGSinfo.nl en ALCOHOLinfo.nl kun je meer informatie vinden over de verschillende vormen van hulp.

Ook roken is een verslaving. Als het je echt niet lukt om te stoppen met roken, rook dan in ieder geval niet in de buurt van je baby om meeroken te verminderen. Blijf wel borstvoeding geven, want de goede eigenschappen van moedermelk helpen voor een deel de schadelijke invloed van tabaksrook en nicotine te verminderen. Weet dat nicotine wel in de moedermelk terecht komt. Als je net ná een voeding rookt, houd je de hoeveelheid nicotine in de moedermelk zo laag mogelijk.

Kijk ook eens bij:

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal