Alcohol
Als je zwanger bent, kun je beter helemaal geen alcohol drinken. Alcohol is namelijk een giftige stof die schadelijk is voor je ongeboren kind.
Alcohol is slecht voor de ontwikkeling van je kind
Omdat je kind zich nog ontwikkelt hebben genotmiddelen veel meer invloed op je baby dan op jou. Als je vaker drinkt en meer per keer drinkt nemen de risico’s toe. Een veilige hoeveelheid alcohol bestaat niet. Daarom is het advies om helemaal geen alcohol te drinken.
Effecten van alcohol tijdens de zwangerschap
Alcohol kan verschillende effecten hebben. Dit is afhankelijk van het moment in de zwangerschap dat je alcohol drinkt.
- In de eerste 60 dagen worden de organen van je baby gevormd. Als je in deze periode alcohol drinkt kan dat leiden tot misvorming of afwijking van bijvoorbeeld hart, armen, ogen, benen, tanden, gehemelte en oren.
- Alcoholgebruik kan leiden tot een groei- en ontwikkelingsachterstand en is er kans op schade van de hersenen.
- De hele zwangerschap is de kans op een miskraam of vroeggeboorte groter door alcoholgebruik
Foetaal alcoholsyndroom (FAS)
Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot het foetaal alcoholsyndroom (FAS). Dit kan al gebeuren als je op één avond veel drinkt. Kinderen met FAS zijn heel vaak druk en hebben vaak veel problemen in het leven. De hersenen zijn beschadigd door alcohol en daardoor hebben ze meer kans op werkloosheid, verslaving, psychische stoornissen en crimineel gedrag.
Kijk ook eens bij:
- Strakszwangerworden.nl – vraag-en-antwoordpagina over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.
- Alcoholenzwangerschap.nl – informatie over alcohol tijdens de zwangerschap.
- Alcoholvrijzwanger.nl – online cursus waarbij in wordt gegaan op vragen als: Waarom is een alcoholvrije zwangerschap het beste voor je baby? Hoe kun je zorgen voor een alcoholvrije zwangerschap? En waar moet je op letten als je borstvoeding geeft?