Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Administratieve verplichtingen

Als je kind dood geboren wordt of overlijdt na de geboorte, heb je de mogelijkheid om je baby aan te geven bij de burgerlijke stand. Je krijgt dan een geboorteakte met de aantekening ‘levenloos geboren’. Op Rijksoverheid.nl lees je hier meer over.

Papieren meenemen

Bij het aangeven van je kind moet je een aantal papieren meenemen:

  • Een verklaring van overlijden. De verklaring moet ondertekend zijn door een arts.
  • Bij een zwangerschap van minder dan vierentwintig weken heb je een verklaring nodig van een geneeskundige, waaruit de duur van de zwangerschap blijkt.

Als de aangifte is afgerond, krijg je een formulier waarop staat dat begraven of cremeren is toegestaan. Deze toestemming is verplicht voor kinderen die geboren zijn na een zwangerschap langer dan vierentwintig weken.

Naamskeuze

Als je al een naamskeuze had gemaakt (akte van naamskeuze), dan vervalt deze.

Begrafenisvergoeding

De meeste verzekeringsmaatschappijen vergoeden de kosten van de uitvaart van een baby die minder dan vierentwintig weken gedragen is. Er zijn verschillen tussen de maatschappijen, maar de meeste houden een termijn van zestien weken aan.

Wie moet dit regelen?

De vader van de baby is in eerste instantie de persoon die de aangifte bij de gemeente moet doen. Wanneer de vader niet aanwezig is of niet in staat is aangifte te doen, kan ook iemand anders die aanwezig was bij de bevalling dit doen. Eventueel kan dat de uitvaartverzorger of een medewerker van het ziekenhuis dit verzorgen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal