Kennemerland

Als je ouders gaan scheiden

Als je ouders gaan scheiden, kan dit voelen alsof je wereld in elkaar stort. Je wilt natuurlijk het liefst dat je ouders bij elkaar blijven. Soms begrijp je ook echt niet waarom ze uit elkaar gaan.

Maar als je ouders thuis veel ruzie maken en de sfeer gespannen is, kun je ook opgelucht zijn. Vaak verandert er een heleboel en je kunt hier boos en verdrietig over zijn. Meestal wordt het wel weer iets beter als iedereen aan de scheiding gewend is, maar dit kan wel een tijdje duren… Het is belangrijk dat je ouders nu goede afspraken met elkaar maken.

 

Narigheid en gedoe!

Wanneer je ouders gaan scheiden kun je veel vragen hebben: waar ga ik wonen? Zie ik mijn vrienden en vriendinnen dan nog wel? Wie krijgt onze kat of hond? Kan ik op dezelfde school blijven? Moet ik straks heen en weer tussen twee huizen? … wat een gedoe! Probeer je vragen zoveel mogelijk aan je ouders te stellen, zodat je er niet alleen mee rond hoeft te lopen. Het is  logisch dat je boos en verdrietig over de scheiding bent. Dit mag je best laten zien en laten weten aan je ouders.. Wil je dat liever met iemand anders? Dat kan ook. Je kunt opschrijven hoe je je voelt, of bellen of chatten met iemand van de kindertelefoon.

Je bent niet alleen

Helaas maken heel veel kinderen en jongeren in Nederland een scheiding mee, soms zelfs wel meerdere keren. Ieder jaar zijn er maar liefst 70.000 kinderen die dit overkomt. Natuurlijk is voor jou de scheiding van je eigen ouders het meest belangrijk. Iedereen gaat er anders mee om, maar je kunt elkaar wel helpen! Op de website van Villa Pinedo kun je vragen stellen aan een jongerenforumteam of online hulp krijgen van een buddy. Dit is een jongere die zelf gescheiden ouders heeft en weet hoe het is. Hij of zij is opgeleid om je op weg te helpen. Hij of zij kan je tips geven via de MyBuddy App, maar soms is alleen luisteren ook al fijn.

Wat verandert er?

Meestal gaat één van je ouders ergens anders wonen. Jij kan bij één van je ouders gaan wonen, of om en om: dan weer bij de ene dan weer bij de ander. Je ziet je ouders nu bijna niet samen  en kan ze hierdoor gaan missen. Ook kan het zijn dat je sommige familieleden nu minder vaak ziet. Je kunt met ze praten via WhatsApp, Facebook of door te bellen. Maar vertel ook aan je ouders dat je ze graag wil zien, zodat je ze niet hoeft te missen. Kijk of je hierover samen afspraken kunt maken. Vaak heb je nu van alles twee: twee slaapkamers, twee vakanties, twee keer de feestdagen vieren. Net alsof je alles dubbel ziet! Soms betekent een scheiding ook dat jullie gaan verhuizen en dat je zal moeten wennen aan een nieuwe school, een nieuwe buurt en andere kinderen.

Gelukkig blijven ook sommige dingen hetzelfde… je ouders blijven altijd je ouders!

Je ouders blijven je ouders...

Of ze nu gescheiden zijn of niet. Zolang ouders geen gekke dingen doen, hebben ze allebei het recht om jou te zien, voor je te zorgen en je op te voeden. En natuurlijk willen ze dat ook graag en blijven ze altijd van jou houden. Gelukkig hebben de meeste kinderen (3 van de 4) na een scheiding nog steeds goed contact met allebei hun ouders.

Jij mag je mening geven

Hopelijk praat je met je ouders over de scheiding en zijn je ouders benieuwd hoe jij erover denkt. Vanaf 12 jaar mag je ook officieel laten weten bij wie je straks wilt wonen, dit heet het hoorrecht. Je krijgt van de rechter een brief waarin je wordt uitgenodigd voor een gesprek. De kinderrechter moet hier namelijk over beslissen, en wil graag jouw verhaal horen. Bij wie wil jij het liefste wonen? Hoe wil jij de week verdelen over je ouders? Waar heb je de meeste vrienden in de buurt? En hoe is het voor jou, stel dat een van je ouders straks verder weg woont? Dat lijkt misschien spannend, maar jullie hebben dan gewoon samen een kort gesprek waarin de rechter je wat vragen stelt en jij ook jouw vragen kunt stellen. In plaats van naar de rechtbank gaan, mag je ook een brief schrijven. Alles wat je aan de rechter vertelt of schrijft is anoniem en je ouders krijgen dit niet te weten.

Bekijk hier het filmpje over het kindgesprek.

Waar kan ik terecht voor hulp en advies?

Het kan zijn dat je ouders niet goed naar je te luisteren of dat ze veel te druk bezig zijn met wat de scheiding voor hunzelf betekent. Of misschien vind je het moeilijk om je ouders te vertellen wat je wilt, omdat je ze niet wil lastigvallen of er geen zin in hebt. Naast steun van lotgenootjes, kun je misschien ook terecht bij een opa of oma, tante of oom of een andere volwassene in jouw omgeving waar je goed mee op kunt schieten. Het kan ook fijn zijn om het te vertellen aan je leerkracht op school, je mentor of je sportcoach. Weet dat je ook altijd terecht kunt bij het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Workshops & trainingen

KIES groep – Kinderen in een Scheiding
Een spel- en praatgroep waar kinderen de scheiding kunnen leren begrijpen en een plaats geven.

bekijk het cursusaanbod

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal