Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Na de keizersnede bevalling

Na een keizersnede bevalling verblijf je meestal enkele dagen in het ziekenhuis. Het litteken, je darmen en je conditie hebben tijd nodig om te herstellen. Eenmaal thuis moet je het de eerste tijd rustig aan doen.

Pijn na de keizersnede bevalling

De eerste 24 uur na de operatie krijg je injecties met morfine tegen de pijn. Daarna is paracetamol voldoende. Soms voel je ook pijnlijke naweeën. Na één of twee dagen komen je darmen weer op gang en daarvan kun je ook pijn voelen. Die eerste dagen ben je waarschijnlijk slap en duizelig als je opstaat, maar dat wordt snel beter.

Hechtingen

Bij het hechten van de huid wordt doorgaans materiaal gebruikt dat uit zichzelf oplost en niet hoeft te worden weggehaald. Andere hechtingen of nietjes worden ongeveer op de vijfde dag na de keizersnede door de verpleegkundige verwijderd. Dan kun je ook weer naar huis als er geen problemen zijn.

Rust om te genezen

Het is goed om rustig aan te doen om je buik niet te zwaar te belasten. De buikwond heeft minimaal zes weken nodig om te genezen. In die tijd verlies je vaak bloed via de vagina. Dat is normaal, net als bij een vaginale bevalling. Als je borstvoeding geeft, kan het bloedverlies iets langer duren.

Zorgen voor je baby

Ook je baby vraagt energie en inspanning. Het is daarom heel gewoon dat je een hele tijd nog snel moe bent. Het is prettig als je zo nu en dan wat hulp kunt krijgen van de thuiszorg, familie of buren.

Emoties na een keizersnede bevalling

Emotioneel gezien kan een keizersnede soms voor beide partners ingrijpend zijn. Praat met elkaar over alle gevoelens en angsten en de eventuele teleurstelling dat de bevalling niet natuurlijk kon plaatsvinden.

Eens een keizersnede, altijd een keizersnede?

Meestal is een keizersnede bij een volgende zwangerschap niet nodig. Wel moet de volgende bevalling vanwege het litteken in de baarmoeder plaatsvinden in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog. De verloskundige kan eventueel de controles tijdens de zwangerschap uitvoeren.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal