Meeroken
Als iemand in de buurt van je kind rookt, ademt je kind die tabaksrook in. Dat noemen we meeroken (of passief roken). Hierdoor is er meer risico’s op gezondheidsproblemen bij je kind. Het is daarom goed om ervoor te zorgen dat er in de buurt van je kind niet gerookt wordt.
Risico’s van meeroken
Kinderen ademen sneller dan volwassenen waardoor ze meer rook binnenkrijgen. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de risico’s van meeroken voor kinderen. Meeroken geeft onder meer een hoger risico op:
- middenoorontsteking;
- infecties van de lage luchtwegen;
- verminderde longfunctie;
- het verergeren van astmatische klachten.
- benauwdheid en piepende ademhaling;
- en verkoudheid.
Op de lange termijn heb je door meeroken een verhoogde kans op kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen.
Voorkom dat je kind meerookt
Stoppen met roken heeft het meeste effect. Zo geef je ook het goede voorbeeld aan je kind. Kinderen kopiëren namelijk het gedrag van hun ouders. Als jij rookt, is de kans groter dat je kind ook begint met roken.
Zorg ervoor dat er niet gerookt wordt in de auto of in de omgeving van je kind. Niet thuis, maar ook niet tijdens een bezoek aan familie of vrienden. Het is goed om te weten dat een raam openzetten in de auto, roken bij een open raam of onder een afzuigkap niet voldoende helpt.
Derdehands rook
De stoffen die blijven plakken nadat iemand gerookt heeft noemen we derdehands rook. Dit is wat je ruikt nadat iemand gerookt heeft. Ook als je altijd buiten rookt, kunnen de giftige stoffen achterblijven in je haren, je kleding en je huid. Deze giftige stoffen neem je daarna mee naar binnen en kunnen worden ingeademd door je kind.
Wil je meer weten over meeroken, stoppen met roken of voorkomen dat je kind begint met roken? Kijk op de website Rokeninfo.nl. Wil je hulp bij het stoppen met roken? Kijk dan op Ikstopnu.nl. Hier kun je je aanmelden voor de telefonische coaching: Rookvrije ouders.