Groei en ontwikkeling
In het eerste jaar groeit je baby ongeveer 24 centimeter. Je baby kan ook steeds meer.
Je baby kan bijvoorbeeld steeds beter ruiken, zien, horen, voelen en bewegen. Daardoor kan je baby de omgeving steeds beter waarnemen en reageren op wat er gebeurt. Als ouders speel je daarop in met bijvoorbeeld nieuw speelgoed en nieuwe soorten voedsel. Volg gewoon rustig de ontwikkeling van je kind en kijk waar het aan toe is.
Van Wiechenonderzoek
De Jeugdgezondheidszorg volgt samen met jou de ontwikkeling van je kind. Zij gebruiken daarvoor het Van Wiechenonderzoek. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de ontwikkelingsmijlpalen van kinderen in de eerste vier jaar. Ontwikkelingsmijlpalen zijn bijvoorbeeld: teruglachen, kruipen en zwaaien. Het onderzoek wordt genoteerd in een schema, waarmee de jeugdarts en jeugdverpleegkundige bijhouden hoe ver je kind is in zijn ontwikkeling op verschillende gebieden.
Aan de hand van dit schema kun je samen met de medewerkers bij de Jeugdgezondheidszorg in gesprek gaan over de ontwikkeling van jouw kind.
Boeiend, maar soms ook lastig
Voor ouders is het boeiend om hun kind te zien opgroeien en ontwikkelen. De meeste ouders genieten van elke ontwikkelingsfase. Meestal verloopt het gelukkig probleemloos, maar soms gaat het anders. Dan zijn er ontwikkelingsproblemen en lopen dingen op een andere manier dan je gehoopt had.
Handige apps
- GroeiGids app – Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de mijlpalen van de ontwikkeling, de groei, vaccinaties en belangrijke gebeurtenissen van je kind(eren) bijhouden en hier een groeialbum van maken.
- iGrow – Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.