Druk gedrag
Het is normaal wanneer kinderen zich af en toe druk gedragen. Ze kunnen ergens enthousiast over zijn of nerveus omdat er iets spannends gaat gebeuren. Je ziet dan bijvoorbeeld dat kinderen niet stil kunnen zitten en erg onrustig zijn.
Voorkomen
Sommige kinderen vinden het moeilijker om rustig bezig te zijn dan andere. Dat is niet erg, maar houd er wel rekening mee.
- Geef je kind ruimte en gelegenheid om te spelen en dingen te ontdekken in en rond huis.
- Zet spullen die kunnen breken weg.
- Zorg voor afwisseling in activiteiten en uitdagende materialen waar je kind veel mee kan doen, zoals bouwsteentjes of grote dozen om te bouwen.
- Laat je kind regelmatig buiten spelen met vriendjes, ook als het slecht weer is. Houd je kind wel in de gaten.
Aandacht
Als ouder heb je vaak de neiging om kinderen vooral aandacht te geven op momenten dat ze heel druk zijn.
- Geef je kind juist aandacht als het rustig is. Dat hoeft niet uitgebreid want dat stoort in het spel, maar geef je kind wel een complimentje.
- Vertel erbij dat je het fijn vindt dat je kind rustig speelt. Zo leren kinderen wat je van hen verwacht. Ze voelen ze zich dan gezien en zullen dit gedrag vaker vertonen.
- Speel af en toe met je kind of lees een boekje voor. Kijk goed naar de reacties, dan zie je wanneer het genoeg is voor je kind.
Ruimte in huis
Sommige kinderen hebben een rustige woonsituatie nodig, met bijvoorbeeld weinig geluid en rommel. Misschien helpt dit ook bij jouw kind?
Er zijn ook kinderen die juist veel uitdaging nodig hebben. Voor deze kinderen is het belangrijk dat ze veel kunnen spelen in de woonkamer en op hun eigen slaapkamer.
Duidelijkheid
Enkele duidelijke regels zijn belangrijk. Daardoor leren kinderen wat je van hen verwacht. Je kind mag bijvoorbeeld wel buiten rennen, maar niet binnen.
- Houd je aan de regels en spreek je kind erop aan.
- Verwacht ook niet te veel van je kind. Voor een kleuter is een halfuur rustig kleuren bijvoorbeeld al veel.
- Geef altijd maar één opdracht tegelijk, iets wat je kind aankan, en reageer dan positief.
- Laat kinderen om de beurt praten en naar elkaar luisteren. Zo leren kinderen op hun beurt wachten en naar anderen luisteren.
- Vraag je kind hoe je het kunt helpen zich aan de regels te houden. Vindt je kind het fijn als je hem eraan herinnert als het ‘fout’ dreigt te gaan? Door bijvoorbeeld een samen afgesproken woord te zeggen of een voor anderen niet opvallend gebaar te maken? Je kunt veel plezier hebben met het samen bedenken hiervan.
Tips
- Bied je kind de gelegenheid om af en toe uit te razen.
- Heel actieve kinderen zijn vaak gebaat bij veel buiten zijn en veel sporten.
- Rust, regelmaat en duidelijkheid zijn belangrijk.
- Neem vaak een moment rust, bijvoorbeeld door met je kind een boekje te lezen.
- Zorg dat de week van je kind niet te vol is.
- Het veranderen van druk gedrag kost tijd en energie. Houd daar rekening mee.
Als dit niet helpt
Er zijn ook kinderen die desondanks druk blijven. Zij zijn vaak druk en chaotisch en kunnen heel moeilijk instructies opvolgen en opletten. Ze lijken niet goed te luisteren, terwijl ze wel van goede wil zijn. Ook spelen en omgaan met andere kinderen gaat vaak niet leuk en ze worden er zelf verdrietig van. In dat geval kan er sprake zijn van ADHD.
Waaraan herken je ADHD?
Enkele duidelijke symptomen die ADHD onderscheiden van gewoon druk gedrag zijn: wiebelen, niet stil kunnen zitten, rennen en klimmen op momenten dat dat niet gepast is, niet stil kunnen spelen. Als je iets vraagt kunnen deze kinderen terugschreeuwen, ze praten te veel en kunnen hun beurt niet afwachten. Op school valt hun gedrag op, in negatieve zin.
Zoek hulp
Lukt het niet om het drukke gedrag van je kind te verminderen? Of vermoed je dat je kind ADHD heeft? Neem dan contact op met een hulpverlener. Je kunt terecht bij de jeugdarts van de Jeugdgezondheidszorg of je eigen huisarts.