Beeldschermtijd
Mediaopvoeding begint met het leren van gezonde digitale gewoontes aan je kind. Het is vooral goed om duidelijk en consequent te zijn over beeldschermtijd. Dat is de tijd die je kind naar een beeldscherm kijkt, zoals tv, smartphone of tablet.
Op deze leeftijd begrijpt je peuter nog niet wat ’tijd’ is. Help je peuter daar dus bij en wees heel duidelijk. Het is belangrijk dat je partner en jij hier op dezelfde manier mee omgaan.
Je kunt een kookwekker (of de timer van je telefoon) gebruiken om je kind te laten merken wanneer de tijd om is. Maar het is beter om zelf bij je kind te blijven en te waarschuwen wanneer de beeldschermtijd voorbij is.
Hoe lang tv-kijken, computeren of met een tablet spelen?
Uit onderzoek blijkt dat het led-licht van smartphones en tablets slecht is voor het netvlies van jonge kinderen. Voor peuters van 2 tot 5 jaar kun je uitgaan van 10 tot 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag. Het is het beste om dit midden op de dag te doen. Laat je kind niet rond het avondeten of rond bedtijd met een tablet spelen, want dan komt het moeilijker in slaap. Let er ook op dat je kind niet te dicht bij het scherm zit.
De 20-20-2 regel
Om je kind gezond te laten opgroeien is het belangrijk dat je kind veel buiten speelt en niet te veel tijd achterelkaar voor een beeldscherm zit Oogartsen wijzen op het gevaar van bijziendheid. Daarom geven zij het volgende advies: kijk na 20 minuten beeldschermtijd altijd minimaal 20 seconden in de verte en speel tenminste 2 uur per dag buiten of sport. Door deze 20-20-2 regel verklein je de kans op bijziendheid.
Je peuter wil niet stoppen met de tablet
Peuters kunnen behoorlijk zeuren om niet te hoeven stoppen met het beeldscherm. Hoe kun je daar het beste mee omgaan?
- Zeg een minuut voor de wekker gaat, dat het bijna tijd is om te stoppen.
- Ga er wel een beetje soepel mee om. Als een filmpje nog maar een minuut duurt, mag je kind het nog wel even afzien.
- Maar regels blijven regels en jij bepaalt de regels!
- Word niet boos, maar blijf consequent. Als het klaar is, is het klaar.
- Je kunt eventueel zeggen dat je kind de volgende keer minder lang op de tablet mag als het niet stopt met zeuren. Dat moet je dan ook wel echt doen. Anders luistert je kind niet meer naar je.
- Schenk geen aandacht aan gemopper of gehuil. Probeer er niet op te reageren. Als je wel reageert, beloon je je kind voor het lastige gedrag. En dat zorgt ervoor dat je kind doorgaat met dit soort gedrag.
- Houd je kind zich wel goed aan de regels? Zeg dan af en toe dat je blij en trots bent dat je kind zich zo goed aan de regels houdt. Dat is ook een beloning, maar dan voor goed gedrag.
Te lang achter het beeldscherm
‘Te veel’ is nooit goed. Maar wanneer is het dan precies ’te veel beeldschermgebruik’? Dat is niet makkelijk te zeggen, omdat er nog niet genoeg onderzoek naar is gedaan.
Te veel beeldschermgebruik kan naast de al genoemde bijziendheid meer gevolgen hebben. Bijvoorbeeld:
- overgewicht,
- concentratieproblemen,
- minder taalvaardigheid (vooral bij ‘achtergrond-tv’),
- verslaafd gedrag,
- slaapproblemen,
- rug- en nekproblemen,
- minder fantasie,
- minder goede sociale vaardigheden.
Meer informatie
- Raadpleeg de Toolbox Mediaopvoeding van het NJi.