18 jaar en dan?!

Je bent 18 jaar geworden, yesss... eindelijk ‘officieel’ volwassen. Je mag je rijbewijs gaan halen en je mag nu ook aan de bar een biertje bestellen, daar heb je naar uitgekeken!

Maar er zijn ook zaken die je nu moet gaan regelen, omdat je volgens de wet dan ook echt volwassen bent geworden. Geen idee wat dat allemaal is en waar je moet beginnen? Geen stress, wij zetten de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje, zodat je ze een voor een kunt afvinken.

Wat moet je allemaal regelen?
 • ID aanvragen
  In Nederland ben je vanaf je 14e verplicht om een identiteitsbewijs te hebben. Waarschijnlijk heb je deze dus al lang, maar deze is belangrijk vandaar een extra check.
 • DigiD aanvragen
  Een DigiD staat voor digitale identiteit. Deze heb je nodig om je online te identificeren op websites van de overheid. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van je zorgtoeslag. Ga hiervoor naar digid.nl/aanvragen.
 • Zorgverzekering
  Tot je 18e ben je verzekerd via de polis van je ouder(s), maar nu moet je dit dus zelf regelen. Deze kosten hakken er maandelijks behoorlijk in, dus bekijk de verschillende mogelijkheden goed.
 • Zorgtoeslag
  Als je nog niet zoveel verdient (wat natuurlijk vaak het geval is als je net 18 bent), kun je bij de overheid zorgtoeslag aanvragen om je zorgverzekering te betalen. De toeslag is maximaal € 83,- per maand en dus zeker de moeite waard. Wil je weten waar jij recht op hebt, klik hier.
Wat is handig om te regelen?
 • Inkomen en uitgaven
  Nu je maandelijks kosten gaat betalen, zoals je zorgverzekering, maar ook je abonnement van je mobiel, is het belangrijk dat je weet wat er in de maand binnenkomt. Dan weet je ook wat je uit kunt geven. Het klinkt té simpel, maar zet het op een rijtje, want van geldproblemen word je zeker niet blij.
 • Studeren
  Als je wilt studeren, kun je studiefinanciering aanvragen. De verschillen voor een MBO of een HBO/Universitaire opleiding zijn hier duidelijk omschreven. Daarnaast is het belangrijk dat je je vòòr 1 mei inschrijft bij studielink.
 • Op jezelf wonen
  Wil je graag op kamers of een woning huren? Het kan vaak even duren voordat er iets vrijkomt. Schrijf je gelijk in bij de woningbouw en op kamersites, dan maak je meer kans.
 • Administratie bijhouden
  Rekeningafschriften, post van de belastingdienst, het contract van je telefoon, jaaropgaven van je (bij)baan...Welke formulieren moet je nu bewaren en welke zijn gewoon handig? Klik hier voor een overzicht.
Financiën en regelgeving

Toeslagen
Er zijn verschillende soorten toeslagen. We hebben het al even gehad over de zorgtoeslag, maar er is ook een huurtoeslag en eventuele toeslagen als je kinderen hebt. Kijk hier waar je recht op hebt. 

Belastingaangifte 
Wanneer je werkt, betaalt je werkgever automatisch belasting aan de belastingdienst. Dit gaat af van jouw salaris. Aan het eind van het jaar kun je een deel hiervan terug krijgen door een belastingaangifte te doen. Dit moet je doen voor 1 april, via de volgende link.

Waar kunnen we jou mee helpen?

Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin hebben we jongerencoaches voor jongeren tot 23 jaar. Zij weten precies waar je mee te maken kunt krijgen en dat het niet allemaal even makkelijk is. Zeker wanneer je problemen hebt met je ouders, met school of met werk. Of wanneer je teveel blowt, je geen dak boven je hoofd hebt of als je je door de omstandigheden down of eenzaam voelt. Wanneer je eerder jeugdhulp kreeg en die hulp nu – omdat je 18 bent geworden – stopt, moet je ook daarvoor andere regelingen gaan treffen. Een luisterend oor kan al opluchten en weer zorgen voor ruimte in je hoofd, maar onze coaches zijn ook aanpakkers die ervoor willen zorgen dat het leven weer leuk is en jij er zin in hebt!    

Agenda workshops & trainingen

Er zijn veel verschillende trainingen en cursussen die je kunt volgen op het gebied van opvoeden en opgroeien. We maken het graag makkelijk voor jou om te kiezen en zetten het aanbod in deze regio op een rijtje op de pagina www.samenopgroeien.nu.