Kennemerland

School en studie - checklist deel 3

Voor iedereen is goed onderwijs belangrijk! Het kan je helpen aan een leuke betaalde baan, of je kan meer te weten komen over dingen die je boeien.

Een startkwalificatie halen is een mogelijkheid, maar je kan ook verder leren bij het mbo, hbo of de universiteit. Als je een onderdeel hebt bekeken of ingevuld, werk dan je checklist bij. Zo hou je overzicht!

Studiekeuze & aanmelding

Als je van plan bent te gaan studeren op het mbo, hbo of aan de universiteit, dan is het slim om vooraf goed na te denken over welke studie je wilt gaan doen. De eerste stap is de moeilijkste, het kiezen van een studie.

Waar ben ik goed in?
Soms weet je al vanaf je geboorte wat je wilt worden, maar de meeste mensen vinden dat moeilijk. Als je eenmaal hebt gekozen voor een studie, kun je niet makkelijk meer wisselen. Op 123test.nl staan handige tests om te ontdekken waar je goed in bent. Ook een studiekeuzetest of langs gaan bij een open dag van de opleiding geven je een beter beeld.

Welke studie past bij mij?
Als je weet wat je leuk vindt of waar je goed in bent dan, kunnen onderstaande sites je helpen met het kiezen tussen studies:

Hoe schrijf ik me in?

Heb je je keuze gemaakt? Dan kun je je inschrijven via deze site. Je hebt daarvoor wel je DigiD nodig. Voor mbo-studies is de sluitingsdatum 1 april, voor het hbo en de universiteit is dat pas 1 augustus.

Studeer met een plan
De overheid heeft ook een handige site, studeermeteenplan.nl. Hier kun je een overzicht vinden van websites en het laatste nieuws over bijvoorbeeld de veranderingen in de studiefinanciering en de toelatingseisen. De StudiePrepper stoomt je klaar met tips en reminders, zodat jij met een vliegende start aan je studie begint!

Startkwalificatie checken

Werken of leren?
Lijkt werken je leuker dan studeren? Let dan op! Tot je 18e ben je verplicht om naar school te gaan. Als je onder de 23 bent en geen startkwalificatie hebt, ben je verplicht een opleiding te doen. Een startkwalificatie is een havo-, vwo-, of mbo- diploma op niveau 2. Een vmbo-diploma of een mbo-diploma op niveau 1 is dus geen startkwalificatie.

Voortijdig schoolverlater
Ben je jonger dan 23 en heb je nog geen startkwalificatie, dan noemen ze je een voortijdig schoolverlater. Een voortijdig schoolverlater wordt geregistreerd bij de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten (RMC). Zij kunnen je helpen bij het vinden van een goede oplossing.

Aanmelden bij het leerplein

Ben je onder de 23 jaar en volg je geen studie meer, meld je dan aan bij het leerplein-mkz.nl. Je krijgt een scholingsadviseur waarmee je samen kan kijken naar jouw mogelijkheden en wensen voor een opleiding.

Een scholingsadviseur
De scholingsadviseur kent de weg in het onderwijs en kan je advies geven over tal van opleidingen. Ook kun je informatie krijgen over toelatingseisen, studiefinanciering en de verwachting op een baan. De adviseur werkt hiervoor samen met andere organisaties zoals scholen, leerplicht en de sociale dienst.

Studiefinanciering

Wanneer je gaat studeren, check dan of je recht hebt op studiefinanciering. Studiefinanciering is een lening die je kunt gebruiken voor het betalen van een opleiding. Studeren kost een hoop tijd, die studietijd kun je niet gebruiken om geld te verdienen. Veel studenten vinden het lastig om voldoende geld naast hun studie te verdienen om alles te kunnen betalen.

Voor alle studies geldt dat je een bedrag kunt lenen en dat je een OV-jaarkaart kunt lenen. De leningen verschillen wel van elkaar. Studenten op het hbo en wo kunnen geen basisbeurs krijgen, maar wel lenen. Dit bedrag moet je wel helemaal terugbetalen. Studenten op het mbo hebben nog wel recht op een basisbeurs. Op mbo 1 en 2 hoef je dit bedrag niet terug te betalen. Studenten op mbo 3 en 4 hoeven de basisbeurs niet terug te betalen als je binnen 10 jaar je diploma haalt.

Let op!
Je recht op studiefinanciering gaat in op de eerste dag van het volgende kwartaal. Dus als je op 20 juli 18 jaar wordt, start je studiefinanciering op 1 oktober. En word je pas eind oktober uitbetaald.

Hoe vraag ik het aan?

Op de site van DUO vind je meer informatie over studeren.

Als je 18 wordt en nog op het vmbo, havo of vwo zit, krijg je nog geen studiefinanciering. Je kunt wel een tegemoetkoming aanvragen via DUO.

Ben je 17 en start je een mbo of hbo-opleiding, dan heb je nog geen recht op studiefinanciering. Je kunt wel een OV-jaarkaart aanvragen.

Hoe hoog is je studiefinanciering?
De hoogte hangt af van je situatie. Woon je nog thuis, dan ontvang je minder studiefinanciering dan iemand die op zichzelf woont. Ook wordt er naar het inkomen van je ouders gekeken. Bereken de hoogte van je studiefinanciering hier.

Je kunt een vast bedrag lenen per maand. Dit bedrag is (als je uitwonend bent, op het hbo zit, en je ouders niet rijk zijn) voor 2022 maximaal €1023,20 per maand. Dit bedrag wordt vanaf september 2022 €1116,95 per maand. Leen niet maximaal, je moet het geld namelijk na je studie wel weer terugbetalen.

OV-jaarkaart

Nog een hulpmiddeltje van de overheid: de OV-jaarkaart. Met deze kaart kan je doordeweeks of in het weekend gratis reizen in het openbaar vervoer. De trein is best duur, dus het is handig als je veel voor je studie heen en weer moet reizen.

Woon je in dezelfde stad als waar je studeert, dan heb je er waarschijnlijk niet zoveel aan. Een OV-jaarkaart kost namelijk wel geld. Dat bedrag wordt bij je studieschuld opgeteld. Neem dus alleen een OV-jaarkaart als je ook veel reist voor je studie. Lees hier meer over het aanvragen van een OV-jaarkaart voor studenten.

Reis je niet vaak genoeg of wil je hier niet voor lenen? Dan past een Dal-voordeelabonnement van de NS misschien bij je. Je krijgt hiermee 40% korting buiten de spits en in het weekend.

Let op!
Ben je klaar met studeren of voortijdig gestopt, vergeet dan niet je studentenreisproduct stop te zetten. Ga hiervoor naar een ‘geel automaat’ en kies ‘stopzetten producten’. Dit gaat niet vanzelf wanneer je je uitschrijft van school en je studiefinanciering stopt. Doe dit op tijd, want de boetes zijn heel hoog!

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal