Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Hoe laat thuis

Tot hoe laat mag je kind op stap gaan? Welke tijden zijn ‘normaal’ en waar ga je als ouder mee akkoord?

Uitgaanstijden

Normale uitgaanstijden zijn er eigenlijk niet. Veel jongeren gaan vaak eerst bij elkaar thuis zitten en pas later de stad in. Daardoor zijn ze vaak ook laat thuis. Sommige kroegen en discotheken zijn zelfs tot 05.00 of 06.00 uur open.

Duidelijke afspraken maken

Het is verstandig om van tevoren duidelijke afspraken met je kind te maken over hoe laat hij of zij thuis moet komen na het stappen. Het kan gebeuren dat dit uitloopt op een hele onderhandeling. Je kind vindt het leuk om te stappen en probeert het uitgaan daarom zo lang mogelijk te rekken. Als ouder wil je misschien niet dat je kind zo laat thuiskomt.

Meestal is het verstandig om vast te houden aan de vooraf vastgestelde regels. Soms is de gulden middenweg de beste oplossing. Het is ook raadzaam om van tevoren aan te geven wat de gevolgen zijn als je kind te laat thuiskomt.

Hoe komt je kind weer thuis?

Als je kind ver moet fietsen naar de kroeg of discotheek, kun je ervoor kiezen om het zelf te brengen en weer op te halen. Dat geeft een veilig gevoel, zeker als je zoon of dochter anders alleen moet fietsen. Als je kind met een grote groep meefietst, is het meestal wel veiliger. Eventueel kun je ook een taxi bestellen of geld meegeven voor een taxi.

Met de auto

Als je kind inmiddels een rijbewijs heeft, of als een van de vrienden een rijbewijs heeft, is het ook mogelijk om met de auto te gaan. Het is verstandig om met je kind te praten over de gevolgen van alcohol in het verkeer. Deze risico’s zijn er ook als je kind op de fiets of met de brommer of scooter gaat. Alcohol beïnvloedt het rijgedrag omdat je reactiesnelheid en concentratievermogen verminderen. Hierdoor ga je roekeloos rijden en is de kans groot dat je een ongeluk veroorzaakt.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal